fredag 13 november 2009

”Jazzens återtåg” - onsdagen den 4 november 2009

Onsdagen den 4 november 2009 kunde man andas jazz på CHICAGO, Hornsgatan 75. Denna afton huserade CHICAGO en episk uppgörelse mellan den från Götet ditresta swingorkestern Gentlemen and Gangsters och den CHICAGO baserade swing och showorkestern CHICAGO Rhythm Gang.

Denna första swing batalj slutade i favör för göteborgarna men förlorarna gick inte därifrån med hängande huvuden. En ny era för jazzen har så börjat och ”att få vara en del av den är det viktiga” menade Rikard, pianist i Stockholms orkestern och en av drivkrafterna bakom projektet.

Unga entusiaster sanna för inte bara musiken och inte bara dansen utan för hela jazzens väsen fullkomligt invaderade CHICAGO som slog nytt publikrekord.   Kvällens huvudnummer drog igång vid 21.00. Det singlades slant, Emil Håkansson representerade Stockholm och Carl Turesson Bernehed Götet, kronan föll sig så att Stockholmarna blev först ut. Fredrik drog igång med en nervös men kraftfull introduktion av You Rascal You, publiken stod som förstenad. Förväntningarna var avsevärt låga och det var således ett spontant och förvånat jubel som ljöd från gästerna i lokalen som mestadels kände igen musikerna som dansare från socialdansgolvet. Så var uppgörelsen igång orkestrarna spelade sju låtar vardera efter detta röstade publiken om vem som skulle vinna. Göteborgarna vann en knapp men ändå musikaliskt rättvis seger.

Denna onsdag var ett jazzens väckelsemöte. Det var så här det måste ha gått till då jazz var ett ungt och syndigt fenomen. Sannerligen var där genomgående äkta swing.

När så den allmänna publiken avlägsnat sig långt efter den egentliga stängningstiden plockade musikerna ånyo upp sina instrument och ruset pågick natten lång tills det att folk somnade stående av ren utmattning.

1 kommentar:

  1. Åhhh vad jag missade något där!!
    Beskrivningen är underbar.

    SvaraRadera